Der er mange måder at tænde kulgrillen på, men den største debat opstår ofte om, man skal bruge grillkul eller grillbriketter. I denne artikel gennemgår vi fordelene og ulemperne ved begge typer og hvordan de adskiller sig. Du finder også et resumé nederst.
Grillkul vs. briketter – Fremstilling
Grillkul fremstilles ved langsomt at brænde træstykker i et iltfattigt miljø, indtil alle naturlige stoffer, harpikser og fugt er væk. Under denne proces anvendes der ingen kemiske tilsætningsstoffer. Dette gør grillkul til et meget naturligt og sundt valg, som mange foretrækker for dets “renhed”.
Grillbriketter fremstilles ved at presse brændbart materiale som pulveriseret kul og savsmuld sammen under høje temperaturer. For at give briketterne deres ensartede form anvendes ofte bindemidler som f.eks. majsstivelse og andre fyldstoffer. Der tilføjes ofte også kemiske tilsætningsstoffer for at få briketterne til at brænde lettere og længere. Hvis du er på udkig efter et mere organisk alternativ, er grillkul derfor at foretrække. Dog findes der i dag også helt naturlige briketter på markedet.
Grillkul vs. briketter – Hvordan de brænder
Grillkul er designet til hurtigt at brænde med høj varme i en kort periode, normalt omkring en time. En stor fordel ved grillkul er derfor, at de tændes hurtigere end briketter og opnår meget høje temperaturer. Hvis du skal grille noget, der kræver lidt mere direkte grillning, såsom grøntsager, pølser eller mindre stykker kød, er grillkul også det bedste valg. Det er også perfekt til at brune kød og giver flotte grillstriber på din mad. Grillkul har dog en meget kortere brændetid end briketter og kan derfor kræve, at du fylder på under grillningen.
Da briketter er mere kompakte, tager de længere tid at tænde end grillkul og når ikke samme høje temperaturer. Derimod kan de opretholde en stabil temperatur i lang tid. Dette gør briketter til det bedste valg, når du skal ryge kød eller bruge indirekte grillning som f.eks. ved grillning af en hel kylling eller store stykker kød. Den ensartede form gør det også lettere at arrangere briketterne, når du bruger forskellige grillmetoder som f.eks. “snake” eller “domino”.
Grillkul vs. briketter – Kontrol over grillningen
Da grillkul findes i meget varierende størrelser, gør det det sværere at få konsekvente resultater, da du ikke kan kontrollere varmen lige så let. Hvis du har justerbare luftventiler på din kulgrill, kan du dog stadig kontrollere temperaturen ganske godt, da grillkul reagerer hurtigt på ilt. En anden ting, du skal være opmærksom på med grillkul, er, at de varierende størrelser øger risikoen for, at mindre stykker og støv blokerer luftstrømmen i din grill.
Hvis du vil have god kontrol over din grillning, skal du vælge briketter. Briketter gør det lettere at kontrollere temperaturen på grillen, da alle briketterne er nogenlunde ens i størrelse og dermed giver en mere stabil og jævn varme under hele grillningen.
Grillkul vs. briketter – Smag og lugt
Grillkul producerer mere røg end briketter, hvilket giver dig den eftertragtede og røgede lugt samt smag på din mad.
Med briketter er der en risiko for, at de kemiske tilsætningsstoffer påvirker smagen og lugten af din mad. Briketter producerer heller ikke lige så meget røg, hvilket betyder, at du ikke får den samme røgede aroma og smag. Med grillbriketter kan du på den anden side kontrollere smagen af din mad mere, da du har et “tomt lærred”, som du kan eksperimentere med forskellige smagfulde røgflis på.
Grillkul vs. briketter – Aske
Da grillkul ikke har nogen bindemidler, produceres der kun meget lidt aske. Dette er godt, fordi det betyder, at du kan grille i længere perioder uden at være bekymret for at blokere luftstrømmen til grillen.
Med briketter bliver askeproduktionen meget stor, hvilket betyder, at du skal tømme grillen oftere.
Sammenfatning af fordele og ulemper
Fordele ved grillkul | Ulemper ved grillkul |
Ingen kemiske tilsætningsstoffer | Mindre kontrol over grillningen |
Tænder hurtigt | Kortere brændetid |
Giver højere varme (perfekt til direkte grilling) | |
Giver mere smag og dufter fantastisk | |
Producerer lidt aske |
Fordele ved briketter | Ulemper ved briketter |
Brænder længe (perfekt til indirekte grilling) | Har ofte kemiske tilsætningsstoffer |
Mere kontrol over grillningen | Tager længere tid at tænde |
Perfekt til grillmetoderne “snake” eller “domino” | Kommer ikke op på samme høje temperaturer |
Kan give kemisk smag og lugt | |
Producerer meget aske |
Hvilken metode skal du vælge?
Åbenlyst er der både fordele og ulemper ved både grillkul og briketter. Hvilken du bør vælge afhænger i sidste ende af personlig præference og det, der giver dig de mest konsekvente resultater. Der er heller intet, der siger, at du skal vælge den ene eller den anden. Du kan med fordel variere mellem de forskellige metoder eller endda bruge begge på samme tid, afhængigt af hvad og hvor længe du skal grille. Ved at kombinere grillkul og briketter får du en hurtigere glød i grillkulene, samtidig med at briketterne forlænger din grillning. Test selv og find ud af, hvad der passer bedst til dine grillbehov.