Grillede hvidløgs- og balsamicomarinerede champignoner eller grillet pizza Bianco med svampe og trøffel? Bluegaz har samlet 8 lækre kombinationer af grillet svamp, som du må prøve.
Vidste du, at svampe er en af danskernes favoritgrøntsager at grille? Ifølge ICA’s grillrapport fra 2020 kom grillede svampe på andenpladsen, da svenskerne blev spurgt.
Dette overrasker måske ingen. Udover at svampe smager fantastisk, er de også utroligt sunde, da de har et højt proteinindhold og indeholder masser af B-vitaminer samt andre næringsstoffer. Grillede svampe er også nemme at variere og fungerer derfor perfekt som både forret, tilbehør eller proteinerstatning.
Hvis svampen dufter af jord og skov, kan den bruges. Hvis den lugter muggent, bør den kasseres. Svampe, der er mugne, anbefales ikke at spise.
Eksempler på lækre svampe at grille er champignon, kantareller, portobellosvampe, trøfler, østershatte, Karl Johan-svampe og shiitake.
Grill svampe med perfekt resultat
- Start med at børste jorden og snavs af (undgå at lægge svampene i blød).
- Mariner gerne svampene i mindst 10 minutter op til en time inden grillning.
- Større svampe som portobellosvampe kan med fordel grilles direkte på grillristen. Mediumstore svampe passer bedst på grillspyd. Til små svampestykker, som hakkede svampe, brug en grillpande eller aluminiumsfolie.
- Pensl et tyndt lag olivenolie på svampene og grillristen inden grillning for at undgå, at de hænger fast.
- Ved direkte grillning af svampe er 2-3 minutter på medium-høj varme tilstrækkeligt. Hvis svampene grilles på indirekte varme, skal de have 4-6 minutter per side. Hvis du griller svampe i folie, tager det cirka 20-25 minutter (husk at vende efter halvdelen af tiden).

1. Grillede hvidløgs- og balsamicomarinerede champignonspyd
Denne enkle marinade giver champignonerne en fantastisk smag!
Start med at halvere champignonerne og trække dem på spyd (husk at lægge træspyd i blød i ca. 30 minutter før brug). Finhak 2 fed hvidløg og en håndfuld persille. Bland marinaden ved at mikse hvidløg, persille, ½ dl olivenolie, 2 spsk. japansk soja, 1 spsk. flydende honning, 2 spsk. balsamicoeddike, salt og peber. Lad dem marinere i ca. 30 minutter til en time. Grill spydene over direkte varme i ca. 2-3 minutter, indtil de får en flot grilloverflade.
Hæld eventuel resterende marinade over. Server og nyd!

2. Pizza Bianco med trøffel og svampe
Trøffelpizza – den ultimative luksuspizza!
Start med at forvarme grillen sammen med en pizzasten under lukket låg på høj varme. Mens grillen varmes op, hak champignonerne og steg dem ved medium varme i lidt olivenolie. Champignonerne er klar, når det meste af væsken er fordampet, og de begynder at blive gyldenbrune.
Forbered pizzadejen og rul den ud. Læg mozzarella og høvlet sort trøffel på (alternativt brug trøffelpasta). Dryp olivenolie over og top med salt. Placér pizzaen på pizzastenen med lidt mel under, og grill i ca. 10 minutter.
Skær den ud med en pizzaskærer – og nyd!

3. Grillet baconindpakket svamp med fetaost
Imponér dine gæster med disse lækre små forretter!
Start med at fjerne stilken fra svampene. Smør derefter et lag fetaost på hver svamp og top med salt og peber.
Pak en skive bacon rundt om hver svamp og fastgør med en tandstik. Grill svampene ved indirekte varme i ca. 15-20 minutter under lukket låg. Vend dem undervejs. Svampene er færdige, når de er bløde, og baconet er sprødt.
Mums, så lækkert!

4. Veganske pulled mushroom tacos på grillen
Disse grillede tacos med pulled mushroom må du ikke gå glip af!
Brug valgfri svamp (vi anbefaler østershatte) og riv dem i tynde strimler med to gafler. Læg de strimlede svampe i en støbejernsform og dryp lidt olivenolie, cayennepeber, hvidløg, salt og peber over. Bland godt.
Placer formen på grillen og bag i ca. 20 minutter ved høj varme under lukket låg. Svampene er færdige, når de har fået brune og sprøde kanter. Fyld tortillabrød med de strimlede svampe og top med BBQ-sauce, peberfrugt, avocado og syltede rødløg. Voilà!
5. Grillede svampespyd med grøntsager
Grillspyd må være en af de lækreste måder at få flere grøntsager på!
Start med at forberede og skære svampe og grøntsager i lige store stykker. Sæt dem på spyd (husk at lægge træspyd i blød ca. 30 minutter før brug).
Bland olivenolie, hakket hvidløg, valgfri krydderurter og lidt balsamicoeddike. Pensl blandingen på alle spyd. Grill dem ved medium-høj varme i ca. 5-8 minutter pr. side, eller indtil grøntsagerne begynder at blive møre og få en gylden stegeskorpe.
Server de grillede svampespyd som forret eller sammen med en lækker bøf. En rigtig sommerfavorit!
6. Grillet græskar og portobello med blåskimmelost
Gå ikke glip af vores lækre og farverige opskrift på grillet græskar og portobello med blåskimmelost!
Del først græskaret i halve og fjern kernerne. Skær det i halvmåneformede skiver og pensl med olie. Fjern stilken fra svampen og pensl den med olie på begge sider. Fyld svampen med blåskimmelost. Grill svampen ved medium varme (ca. 180 °C) i ca. 20-30 minutter under lukket låg.
Krydr med salt, peber og frisk rosmarin. Server med et godt stykke kød eller en linsesalat.
7. Sandwich med grillet shiitakesvamp og rucola
Den krydrede aroma fra shiitakesvampen gør denne sandwich til en lækker snack!
Læg shiitakesvampene i en skål og bland dem med 2 spsk olivenolie, salt og peber. Grill dem i en grillpande ved direkte varme i ca. 3-5 minutter. Tag svampene af grillen og skær dem i tynde skiver.
Varm den resterende olivenolie i grillpanden og tilsæt hakket skalotteløg og hvidløg. Steg i 2-3 minutter. Overfør løg og shiitakesvampene til en skål. Bland med friske krydderurter og 2 spsk limejuice. Placer svampe- og løgblandingen på en skive ristet brød sammen med frisk rucola. Bon appétit!
8. Grillet portobellosvamp med ost- og spinatfyld
Svamp og ost? Ja tak!
Forvarm grillen til høj varme. Imens fjernes stilken fra portobellosvampene. Bland fetaost, parmesan, salt og hakket spinat i en skål. Fyld hver svamp med osteblandingen. Når grillen er varm, placér en stegeplade på risten og pensl den med olivenolie. Læg svampene på og lad dem bage i ca. 15 minutter under låg. Når de er færdige, top med lidt persille og server!
Så lækkert!