At grille miljøvenligt behøver hverken at være svært eller kompliceret. Miljøvenlig grilling handler mere om at træffe bevidste valg og forsøge at være konsekvent med disse valg. Nedenfor har vi listet alle vores tips til, hvad du kan gøre for at grille klimavenligt.
- Vælg en grill af høj kvalitet
Investér i en rigtig god grill af høj kvalitet. At købe en ny grill hver tredje eller fjerde år på grund af dårlig kvalitet gør langt mere skade end at købe en grill, der holder i mange år. Ved at købe en grill, der holder i lang tid, hjælper du med at reducere de udledninger, der kommer fra produktionen, emballeringen, transporten og genanvendelsen af griller.
Antag heller ikke, at din grill er helt ubrugelig, så snart noget ikke fungerer, men tjek først, om grillen kan repareres, eller om der er mulighed for at købe reservedele. Hos Bluegaz finder du reservedele til de fleste af vores gasgriller.
Gør også dit bedste for at vedligeholde og pleje din grill, da dette også forlænger dens levetid. Ting som at rengøre grillen regelmæssigt og bruge et grillovertræk, når grillen ikke er i brug, er nogle eksempler på ting, der bevarer grillens kvalitet. - Brug miljøvenlige tændingsmetoder
Spring engangsgrillen over
Aluminiumsformen i engangsgrillen er ofte fyldt med paraffin som tændstof, hvilket er en direkte miljøsynder. Investér i en rigtig picnicgrill eller campinggrill af høj kvalitet, og sørg for at bruge miljøvenlige tændingsmetoder.
Undgå tændvæske
Undgå at tænde grillen med tændvæske. Tændvæske indeholder paraffin, som er et fossilt produkt, der danner drivhusgassen CO2, når det forbrændes. Det er også usundt, giftigt og kan være direkte brandfarligt. Læs mere her om, hvorfor du ikke bør bruge tændvæske.
Brug en skorstenstændersystem
Heldigvis findes der andre, langt mere miljøvenlige alternativer til at tænde grillen end tændvæske. En skorstenstændersystem (eller tændrør, som det også kaldes) kræver slet ikke tændvæske og kan bruges sammen med miljømærket tændpapir med stearin eller tændkuber. Disse tændstoffer er fri for både fossile brændstoffer og giftige stoffer.
Brug miljømærket grillkul
Læs altid på emballagen, når du vælger grillkul, og sørg for, at det er mærket med Bra Miljøval. Miljømærket grillkul indeholder ikke farlige kemiske tilsætningsstoffer og stammer fra kontrolleret skovbrug. Fremstillingsprocessen er også baseret på vedvarende energi i stedet for fossile brændstoffer. Kig også efter grillkul, der er mærket med FSC (Forest Stewardship Council), hvilket betyder, at kullet stammer fra ansvarligt drevet skovbrug. Vælg også gerne grillkul, der er SIS-mærket, da dette angiver, at træet, som kullet er lavet af, ikke er kemisk behandlet. Det bedste valg er dog at vælge grillkul mærket med Bra Miljøval, da denne mærkning stiller flere krav til miljøvenlighed. - Vælg fødevarer, der er bedre ud fra et miljøperspektiv
Vælg grillolie uden palmeolie
Hvis du skal pensle maden med grillolie, så vælg helst en, der er fri for miljøskadelig palmeolie, f.eks. en olie lavet på raps. Hvis dette ikke er muligt, kig efter palmeolie, der er certificeret af RSPO (Roundtable of Sustainable Palm Oil).
Vælg mere miljøvenlige madmuligheder
Tænk over, hvilken mad du vælger at grille. Produktion af kød skaber udledning af drivhusgasser. Fokuser derfor på at spise mindre kød og prøv vegetariske grillmuligheder indimellem. Forsøg også at vælge fødevarer, der er nærodlte og/eller økologiske.
Sluk for grillen, når du ikke bruger den
Dette kan virke som en selvfølge, men lad ikke grillen stå tændt unødigt – vær effektiv, når du griller. Forsøg også at have låget på grillen så meget som muligt og juster grillens ventiler for at bevare varmen. På denne måde bliver maden færdig hurtigere, hvilket betyder, at du bruger mindre brændstof. - Miljøhensyn efter grillningen
Rengør grillen
At rengøre grillen er ikke kun vigtigt ud fra et sundhedsperspektiv, men kan også have en positiv effekt på miljøet. Hvis fedt og madpartikler opbygges i grillen, vil det nemlig få grillen til at producere mere røg. Vær derfor grundig med rengøringen af grillen. Hvis du har en kulgrill, skal du også sørge for at tømme den for aske, efter kullet er kølet ned. Du kan læse vores tips her om, hvordan du sikkert og miljøvenligt bliver af med asken efter grillningen.
Kildesortering
Vær grundig med kildesorteringen efter grillningen. Vi opfordrer selvfølgelig til at genbruge så meget som muligt (f.eks. ved at undgå engangsartikler), men i de tilfælde, hvor dette ikke er muligt, skal du sørge for at kildesortere. Har du f.eks. brugt en engangsgrill, skal den afleveres som metalskrot på genbrugsstationen. Har du brugt grillkul, lad kullet køle af og smid det derefter i restaffaldet. Hvis du har en gasflaske, der er tom, skal den sorteres som farligt affald. Engangsartikler som bestik og tallerkener sorteres efter deres respektive materialer og så videre. OBS: Tjek altid, hvad der gælder på din specifikke genbrugsstation.