Lær hvordan man griller med kulgrill – trin for trin

Man grillar på Bowl Eldskål & Kolgrill med kompisar

At grille med kulgrill er ikke helt så nemt som med gasgrill, men det kræver lidt mere færdigheder. Når du først har fået styr på det, er det dog super nemt! I vores guide lærer du, hvordan du bruger en kulgrill trin for trin.

  1. GRILLFORBEREDELSER
    Vær ude i god tid

    Vær ude i god tid, når du skal bruge kulgrillen. Afhængig af hvilken metode du bruger, kan det tage op til ca. 30 minutter at få den perfekte glød.

  2. Rengør grillen

    Start med at tømme eventuelle askerester. Rengør derefter grillgitteret med en god grillbørste for at få fjernet gamle madrester eller rust. Et andet alternativ er at rengøre gitteret, når det er blevet varmt, eller efter du har grillet færdigt, da varmen gør det lettere at få fjernet snavset.

  3. Læg grillkulen ud

    Placer grillkulene eller briketterne, som du ønsker dem. Afhængigt af om du griller direkte eller indirekte, eller en kombination, skal kulene fordeles på forskellige måder.

    Hvor meget grillkul eller briketter du skal bruge afhænger af, hvad du skal grille. Hvis du skal grille hurtigt tilberedt mad såsom hamburgere, pølser eller tyndere kødskiver, er et lag normalt tilstrækkeligt. For mad, der tager lidt længere tid, såsom f.eks. en hel kylling, bør du derimod bruge to lag kul.

    Er du usikker på, om du bør bruge grillkul eller briketter? Læs vores artikel om fordele og ulemper ved kul og briketter, eller se vores generelle anbefalinger nedenfor:

    Grillkul: Vælg dette, hvis du vil have glød hurtigt og ikke planlægger at grille i lang tid.
    Grillbriketter: Vælg dette, hvis du skal grille i længere tid.
    Bland: Bland kul og briketter for at få en hurtig glød, der holder på varmen i længere tid.

  4. TÆND GRILLEN
    Start grillen

    Nu er det tid til at få gang i grillen. Vi anbefaler, at du bruger enten en skorstenstarter eller en elektrisk tænding for at tænde kulgrillen, da disse metoder både er nemme og miljøvenlige. I vores artikel om de bedste metoder til at tænde kulgrillen kan du læse mere om, hvordan du bruger disse forskellige tændingsmetoder. Mens du venter på, at grillen bliver varm, kan du lade låget være af.

  5. Olie grillgitteret

    Pensl lidt olie på grillgitteret ved hjælp af lidt husholdningspapir og en tang. Dette forhindrer, at maden sidder fast på gitteret.

  6. Læg 1-2 nævefulde røgflis

    For ekstra smag kan du også tilføje 1-2 nævefulde røgflis lige før du lægger maden på. Dette vil give din mad mest kontakt med røgen, hvilket vil give den rige smag, du er på udkig efter.

    For ekstra smag, glem ikke at bløde røgflisene i vand i ca. 20 minutter, før du griller. Dette vil hjælpe dem med at brænde langsommere, hvilket igen vil intensivere smagen.

  7. BEGYNDE AT GRILLE

    Vent, indtil asken er lys grå/hvid
    Grillen er klar til at blive grillet på, når kullene eller briketterne er dækket af en lys grå/hvid aske. Læg ikke maden på, før grillgitteret er varmt, da dette øger risikoen for, at maden sidder fast på gitteret.

  8. Placer maden på grillgitteret

    Når kullene ser ud som de skal, kan du placere maden på grillgitteret.

  9. Justér varmen afhængigt af hvad du griller

    Hvor varmt det bliver i din grill afhænger af, hvor meget ilttilførsel kullene får. Dette kan du påvirke ved enten at tage låget af og på samt ved at justere de ventiler for tilførsel og aftræk, som de fleste kulgriller har. Tilførselsventilerne finder du i bunden af grillen, og aftræksventilerne i låget (alternativt sidder begge ventiler på siderne, hvis du bruger en grilltønde).

    Jo mere luftflow du tillader, jo højere varmeeffekt får du, og omvendt. Tænk også på, at effekten kan variere kraftigt afhængigt af grillmodel, type grillkul, vejrforhold osv. For at finde ud af, hvad der fungerer bedst for netop din grill, er det en god idé at eksperimentere under forskellige forhold. Du finder vores generelle anbefalinger nedenfor:

    For hurtigt tilberedt mad: Grill med åbent låg hele tiden, da denne mad kræver høj varme og grilles hurtigt igennem.

    For mad, der kræver længere tid: Lad låget være på så meget som muligt, da dette øger mængden af indirekte varme, hvilket gør, at maden bliver grillet ordentligt igennem. Brug derefter luftventilerne til at justere varmen. Nogle kulgriller har også en indbygget termometer, som kan guide dig, eller du kan stikke et termometer i kødet, du griller, for at måle temperaturen.

  10. FÆRDIGGRILLER

    Sluk grillen og lad den køle af
    Når grillningen er færdig, er det tid til at nyde maden og slukke grillen. Sæt låget på og sørg for at lukke ventilerne for at begrænse ilttilførslen. Lad derefter det hele køle af.

  11. Kom af med askan

    Når alt er kølet af, skal du sørge for at gøre dig af med asken på en sikker måde. OBS: Mange indser ikke, at det tager meget lang tid for grillkul at køle helt af. Sørg derfor altid for at gøre alt, hvad du kan, for at undgå at asken/kolen på nogen måde begynder at brænde igen. Læs vores artikel om, hvordan du gør dig af med asken efter grillningen for tips om, hvordan du gør det.