At have mad, der sidder fast på grillristen, kan være meget frustrerende, især når det er et fint stykke kød. Deler af kødet skrabes af, og det bliver en rodet masse på grillfladen, samtidig med at slutresultatet er et tørt og ikke så pænt stegt stykke kød. Men bare rolig! Uanset om det er entrecôte, hamburgere eller kylling, der sidder fast på grillen, kommer her syv smarte tips, der hjælper dig med at undgå problemet!
Hvad sker der, når kød sidder fast på grillen?
Når kød sidder fast på grillen, skyldes det, at der er opstået en kemisk binding mellem kødet og risten. Proteinet i kødet reagerer med atomerne i metallet på risten og skaber en tiltrækning som en magnet. Denne kemiske binding kan opstå af flere forskellige årsager. Nedenfor har vi listet syv forskellige årsager og hvordan du bedst modvirker dem.
Sådan undgår du, at kød sidder fast på grillen
- Rengør grillristen
Snavsede grillriste er en af de primære årsager til, at mad sidder fast. Grillriste, der er dækket af fedt og madrester, har tendens til at fungere som lim og gør grillprocessen unødigt vanskelig.
Rengør derfor grillristen regelmæssigt (vi anbefaler, at du gør dette før eller efter hver grillning). Brug en god grillbørste og/eller skraber for effektivt at skrubbe snavset væk. Tjek vores guider her for mere information om, hvordan du rengør grillen. - Olier grillristen
Ved at påføre olie på grillristen skabes en barriere, der forhindrer, at kødet sidder fast.
Olier derfor altid grillristen, før du begynder at grille. Dyp lidt husholdningspapir i olie og smør grillristen (en grilltang kan bruges for at gøre det lettere). Tænk på at påføre et tyndt lag olie. Hvis olie drypper ned i grillen, kan dette medføre, at flammer flammer op.
Tænk også på at vælge en madolie med høj rygepunkt, dvs. en olie, der kan tåle høje temperaturer. Vegetabilske olier som raffineret olivenolie eller rapsolie er gode alternativer. Man kan også bruge non-stick spray, men vær opmærksom på, at mange af disse er meget brandfarlige og derfor kun bør påføres på kolde grillriste. - Olier kødet
Samme logik her. Ved at dække kødet med olie opstår der en beskyttende barriere mellem kødet og grillristen.
Sørg for at tørre kødet af først og tilsæt olien bagefter. Hvis kødet allerede er marineret i en oliebaseret marinade, kan du springe dette trin over. - Forvarm grillen
Når kød placeres på en varm grill, vil fugten i kødet fordampe, og denne damp vil danne en beskyttende barriere mod risten, der forhindrer, at kødet sidder fast.
Sørg derfor for at altid forvarme grillen, før du lægger noget mad på. Lad grillen komme op i høj varme (vent mindst 8-10 minutter). Juster derefter varmen til den ønskede temperatur og læg kødet på. Hvis du hører et sprøjtende og brølet lyd, når kødet lægges på, ved du, at grillen er varm nok. - Vend ikke for hurtigt
Nogle gange kan det være så simpelt som, at du prøver at vende kødet for hurtigt. Kødet skal nå at få en brunet overflade, så proteinerne kan stivne og er klar til at slippe, før det kan vendes.
Hvis du bemærker, at kødet ikke vil slippe med det samme, så giv det bare et øjeblik mere. - Brug ikke for meget sukker
En anden årsag til, at kød kan sidde fast på grillen, er, hvis du har brugt krydderier og saucer med for højt sukkerindhold. Dette skyldes, at sukkeret brænder af og omdannes til kul, som derefter hænger fast på grillristen.
Hvis du planlægger at bruge en form for rub, glaze eller marinade, så prøv at vælge en med så lidt sukker som muligt. - Pak kødet ind i aluminiumsfolie
Et praktisk alternativ er at lægge kødet i aluminiumsfolie. Dette kan også fremskynde tilberedningstiden og gøre kødet ekstra mørt. Samtidig går du glip af grillrillerne og den karakteristiske røgsmag. Ødeliggende mad som grøntsager og laks samt tykkere stykker kød egner sig ekstra godt til at blive pakket ind i aluminiumsfolie.
Hvis du vælger at bruge aluminiumsfolie, så husk at bruge nok og sørg for at forsegle folien godt.