Vintergrillning – sådan griller du i koldt vejr

Vänner njuter av vintergrillning på Höfats Cone Kolgrill tillsammans

Det er aldrig for koldt til at grille! Bare fordi det er koldt ude, betyder det ikke, at du skal opgive grillningen. Tværtimod er grillning noget, du kan og bør nyde hele året! En undersøgelse fra Hornbach i 2015 viser faktisk, at en tredjedel af svenskerne griller hele året rundt. Så vær ikke bange for at tage grillen frem også! Hvis du beslutter dig for at gøre det, er der dog nogle ting, du bør overveje for at gøre grillningen lettere.

  1. Forbered så meget som muligt på forhånd

    Gør så meget forberedelse som muligt, før du går ud og griller for at minimere tiden udendørs. Tjek opskriften og sørg for at have alt hvad du behøver klar.

  2. Sørg for at have ekstra brændstof tæt på

    Husk at du måske skal bruge mere brændstof end normalt, uanset om du bruger kulgrill eller gasgrill. Sørg derfor for at have ekstra grillkul eller gas tæt på. Når det gælder gas, vil du, afhængigt af kulden, bruge mindst 50 % mere gas end normalt. Et tip er at placere gasflasken i et rumtempereret (men godt ventileret) område et par timer før grillning, da gassen kan blive trægflydende ved temperaturer omkring 4-5 grader.

  3. Kontroller grillen

    Tjek om alt ser ud som det skal både indeni og udenpå grillen. Dette kan inkludere at kontrollere, om der er kommet dyr eller kryb ind, børste snavs og sne væk og tjekke for gaslækager.

  4. Placer din grill på et vindstille sted

    Placer din grill på et så vindstille sted som muligt, da kold luft sammen med stærk vind vil gøre det meget svært for grillen at opretholde en konstant temperatur.

  5. Hold grillen på sikker afstand

    Tænk også på at placere din grill på mindst 3 meters afstand fra huset samt brandfarlige materialer som f.eks. grene eller blade. Selvom brandbare materialer er dækket af sne, kan de stadig antænde.
    Det er altid en god idé at have en brandtæppe eller brandslukker i nærheden, når du griller.

  6. Regn med længere grilltid

    Vær opmærksom på, at grillningen sandsynligvis vil tage længere tid end normalt, da grillen ikke bliver varm lige så hurtigt og kan have svært ved at opretholde en jævn temperatur. Sørg derfor for at planlægge dette og forvarm grillen i god tid. Afhængig af hvad du griller, skal du justere grilltiden derpå. Visse madvarer som f.eks. tynde kødskiver vil kun tage nogle få ekstra minutter at grille i kulden, mens andre som en hel kylling eller roastbeef vil kræve betydeligt mere tid.

  7. Klæd dig varmt på

    Dette virker måske oplagt, men sørg for at klæde dig ordentligt på, før du går ud, så du ikke fryser mere end nødvendigt. Glem ikke at tage varmebestandige grillhandsker på.

  8. Hold låget lukket

    Åbn låget så lidt som muligt under grillningen, da meget varme slipper ud, når du gør det, hvilket forlænger grilltiden.

  9. Vælg hurtige opskrifter

    Minimer tiden i kulden ved at vælge opskrifter, der ikke tager så lang tid, eller som inkluderer mad, der ikke behøver at blive vendt så ofte.

  10. Hold maden varm

    Brug støbejernskogge eller lignende til at holde din mad varm. Du kan også bruge varmeholdende riste, hvis din grill har dette.

  11. Rengør grillen efter brug

    Frosne madrester er sværere at rengøre end almindelige madrester, så sørg for at rengøre grillen lige efter, du er færdig med at grille.

Følger du bare disse tips, vil du ikke have nogen problemer overhovedet under vintergrillning. Det er bare at grille løs!

Læs flere artikler om sikkerhed ved grillning.