TERRASSE-TIPS

Hvordan tænder man en bålfad?

At tænde et bålfad, ildskål eller anden udendørs ildsted skaber en magisk stemning på kølige aftener. Har man aldrig gjort det før, eller er usikker, kan det dog føles lidt skræmmende. Nedenfor kan du læse vores guide, der viser præcis, hvordan man tænder et bålfad, og hvad du skal være opmærksom på for at gøre det på en sikker måde.

Tid som kræves: 10-20 minutter.

  1. FORBEREDELSE

    Placer bålfadet på et sikkert sted
    Sørg for, at bålfadet er placeret et sikkert og vindstille sted, og at der ikke er letantændelige materialer som f.eks. hegn, buske eller træer i nærheden.

  2. Sørg for, at bålfadet står stabilt

    Sørg for, at bålfadet står stabilt på en flad overflade og er hævet en smule over jorden for at beskytte græsset eller terrassen mod skader (dette er ofte indbygget i bålfadet, f.eks. i form af stativ og ben).

  3. Ha’ slukningsudstyr lige ved hånden

    Når du har gang i et åbent ildsted, anbefales det altid at have en brandtæppe, en brandslukker eller en spand vand tæt ved, så du hurtigt kan slukke flammerne om nødvendigt.

  4. Følg eventuelle bålforbud

    Kontroller, om der er nogen restriktioner eller bålforbud, som kan påvirke dine muligheder for at tænde et bål.

  5. TÆND BÅLFAD

    Læg tændblokke eller tændkuber
    Placer det tændmateriale, du har valgt, i bunden af bålfadet (vi anbefaler tændblokke eller tændkuber).

  6. Stak små stykker brænde

    Stak små stykker tørt brænde (ca. 8-10 stykker) over tændmaterialet. Sørg for, at der er lidt afstand mellem dem for at tillade god luftcirkulation og lettere at tænde op.

  7. Tænd op

    Tænd for tændmaterialet med en lang lighter eller tændstik.

  8. Læg større stykker brænde på

    Læg større stykker brænde (ca. 5-6 stykker) på bålet, når det begynder at brænde jævnt. Sørg for at efterlade tilstrækkelig afstand mellem brændet, så flammerne fortsat får ilt.

  9. Fyld på med jævne mellemrum

    Fyld regelmæssigt på med mere brænde (1-2 stykker) på steder, hvor der er mindre gløder, for at opretholde flammerne.

  10. Hold øje med bålet

    Hold øje med bålet og læng aldrig ildstedet uden opsyn.

  11. SLUK BÅLET

    Lad bålet brænde ud naturligt
    Når du er færdig, er det bedst at lade bålet brænde ud naturligt (det anbefales at stoppe med at fylde brænde på mindst en time før planlagt slukning). Når det er brændt ud, kan du også sprede gløderne for at fremskynde afkølingen.

  12. Sluk bålet selv

    Hvis det ikke er muligt at lade bålet brænde ud naturligt, kan du bruge vand til at slukke bålet. Hæld forsigtigt vandet over bålet, indtil det stopper med at sprutte, og vær opmærksom på den varme damp, der kan opstå. Husk at metal kan blive beskadiget ved kraftige temperaturændringer, så hvis dit bålfad er lavet af metal, skal du være ekstra forsigtig. Et andet alternativ er at kvæle flammerne, f.eks. ved at dække bålet med sand eller jord, eller bruge et lufttæt låg.

  13. Bortskaffelse af asken

    Når alt er helt kølet af, er det vigtigt at bortskaffe asken på en sikker måde. OBS: Mange glemmer, at det kan tage lang tid for asken at køle ned. Sørg derfor altid for, at asken ikke begynder at brænde igen. Tjek vores artikel om hvordan du håndterer aske her.