At grille sundt handler ikke om at berøve sig selv alt det gode og aldrig kunne nyde en grillning igen. I stedet handler det om at finde alternativer, der føles nemme at gennemføre og samtidig har en bedre effekt på ens sundhed.
I dag findes der en overflod af tips om, hvordan du kan spise sundt og træffe bedre valg, når det gælder mad. Information om, hvordan man gør selve grillningen sund er dog mere sparsom. Derfor har vi nedenfor listet ni ting, du kan gøre for at grille både godt og sundt!
- Rengør grillen
Sørg altid for, at grillen er ren, når du skal bruge den, og gør det til en vane at rengøre den efter hver brug (se Bluegaz produkter til grillrengøring). På den måde undgår du, at fedt og madrester ophobes i grillen, som du ikke ønsker at få i dig, når du spiser.
- Grill vegetarisk
En meget enkel måde at grille sundt på er at springe kødet over en gang imellem og fokusere mere på grøntsager (veggie power!). At spise flere grøntsager er ikke kun godt for helbredet, men også for miljøet og pengepungen. Grøntsager som svampe, gulerødder, asparges, squash og peberfrugter egner sig særligt godt til grillen og kan virkelig løfte et måltid.
For inspiration kan du tjekke Bluegaz’ egne vegetariske grillopskrifter. Vores opskrifter er både smagfulde og æstetisk tiltalende. Glem ikke at pensle dine grøntsager med lidt olivenolie inden grillningen for at undgå, at de tørrer ud. - Lav din egen sauce og marinade
Grill sundere ved at lave din egen sauce og marinade! De fleste saucer og marinader, der kan købes i butikkerne, er ofte fyldt med en masse sukker og tilsætningsstoffer. Et sundere alternativ er derfor at lave din egen sauce fra bunden. Ofte smager det også bedre. Prøv for eksempel at lave din egen mayonnaise, barbecue-sauce, honningmarinade og meget mere med ingredienser, du allerede har derhjemme!
- Vælg miljømærket grillkul
Hvis du griller med en kulgrill, så prøv altid at vælge grillkul, der er mærket med Bra Miljöval. Miljømærket grillkul indeholder ingen skadelige kemiske tilsætningsstoffer og kommer fra kontrolleret skovhugst.
- Portionskontroll
Vi ved det… grillet mad smager simpelthen så godt, at det kan være svært at stoppe sig selv og ikke tage portion efter portion. Men ingen mave har godt af at overspise, så her handler det om at øve sig i selvkontrol.
Hvis du samtidig vænner dig til at grille sundere, hjælper det din hjerne med at skabe nye associationer til, hvad grillning indebærer. På den måde kan du gå fra at se grillning som en usund luksus “man kun unner sig en gang imellem” til en lige så fuldgyldig og sund madlavningsmetode som at lave mad ved komfuret.
Glem heller ikke, at du kan grille året rundt – grillning er ikke kun forbeholdt forårs- og sommermånederne! - Vælg magert protein
Hvis du griller kød, så prøv at undgå forarbejdet kød såsom pølser og burgere, da de ofte indeholder meget salt, fedt og kalorier. Gå i stedet efter magert protein som kylling, fisk eller kalkun. Denne type kød er ikke kun kalorielet, men har også et højt proteinindhold. Pensl kødet med en lækker krydderrub eller marinade, så du ikke går glip af smagen.
- Grilla ditt kött ordentligt
Om du ska grilla kött, så försök undvika processat kött såsom korv och hamburgare som generellt sett innehåller mycket salt, fett och kalorier. Satsa istället på mer magert protein såsom t.ex. kyckling, fisk eller kalkon. Denna typen av kött är inte bara kalorisnål men har också högt proteinvärde. Glazea köttet med en riktig god spice rub eller marinad så går du inte miste om smak.
- Skift side dish ud med et sundere alternativ
En nem måde at grille sundere på er at vælge en sundere side dish. Hvis du for eksempel griller burgere, hvorfor så ikke vælge fuldkornsburgerboller i stedet? Det smager mindst lige så godt og bidrager med ekstra fibre og smag! Hvis du overvejer at grille kartofler, så prøv at skifte dem ud med søde kartofler, som indeholder flere antioxidanter og har en lavere påvirkning på dit blodsukker. Eller tag det et skridt videre og erstat kulhydraterne med en frisk salat. Der findes masser af lækre og sunde alternativer, du kan prøve!
- Lav en frugtdessert på grillen i stedet!
Hvis du ikke har prøvet at grille frugt før, anbefaler vi det virkelig! Når frugt grilles, karamelliseres det naturlige sukker i den høje varme, hvilket giver en intens sødme og dybere smag. Derudover er frugt og grønt fyldt med vitaminer. Gode frugter at grille er for eksempel ananas, pærer, bananer og æbler.