Indirekte grillning vs. direkte grillning

Närbild på tjej som grillar hamburgare och grillspett på Bluegaz Z1 Gasolgrill på terrass och pratar med sin väninna i bakgrunden

Direkte grillning

Direkte grillning er den traditionelle grillmetode og betyder, at maden, der grilles, udsættes direkte for varmekilden. Den intense varmestråling fra den direkte varmekilde får maden til at tilberedes meget hurtigt, og ydersiden bliver brunet. Derudover leder grillristen yderligere varme, hvilket giver flotte grillriller.

At grille med direkte varme er perfekt til fødevarer, der ikke kræver så lang tilberedningstid (maks. 20-25 minutter), som f.eks. entrecôte-skiver, hamburgere, pølser, skaldyr, tun eller grøntsager.

Direkte grillning på gasgrill – sådan gør du:

  1. Sæt alle brændere til
    Tænd alle brændere og sæt dem på max, luk låget og vent 8-10 minutter, mens grillen varmes op.
  2. Juster varmen
    Juster temperaturen på brænderne til den rette temperatur for det, du skal grille.
  3. Placer maden på grillristen
    Placer maden på grillristen, lad låget være åbent for at øge mængden af direkte varme.
  4. Følg opskriften
    Følg derefter opskriftens anvisninger.

Direkte grillning på kulgrill – sådan gør du:

  1. Sprid ud grillkulen
    Spred grillkulen/briketter jævnt ud over grillen.
  2. Tænd grillen og vent
    Tænd grillen, lad låget være af og vent, indtil grillen er varm (grillen er varm, når kulene er dækket af et lysgrå/hvidt aske lag).
  3. Læg maden på grillristen
    Læg maden på grillristen og lad låget være af for at øge mængden af direkte varme.
  4. Følg opskriften
    Følg derefter opskriftens anvisninger.

Indirekt grillning av baconburgare med ost

Indirekte grillning

Indirekte grillning er en grillteknik, hvor maden placeres på siden i stedet for direkte over varmen. Da maden placeres længere væk fra varmekilden, mindskes intensiteten af varmestrålingen, og dermed også risikoen for, at maden bliver brændt.

At grille med indirekte varme er perfekt til større stykker kød, der tager længere tid at grille (mindst 20-25 minutter), såsom svinemørbrad, ribs, lammekølle, bryst eller en hel kylling.

På en gasgrill udføres indirekte grillning ved kun at tænde de yderste brændere og placere maden, der skal grilles, i midten af grillristen. På en kulgrill udføres indirekte grillning ved at placere kullene på den ene side af risten og maden på den modsatte side.

Indirekte grillning på gasgrill – sådan gør du:

  1. Tænd kun de yderste brændere

    Tænd kun de yderste brændere og sæt dem på maksimal varme, luk låget og vent i 8-10 minutter, mens grillen bliver varm.

  2. Sænk temperaturen

    Skru ned for temperaturen på brænderne til den ønskede temperatur.

  3. Læg maden på grillen i midten

    Læg maden i midten af grillgalleren (hvor den indirekte varme er), luk låget for at øge mængden af indirekte varme.

  4. Grill efter opskrift

    Følg derefter instruktionerne for den mad, du har tænkt dig at grille.

Indirekte grillning på kulgrill – sådan gør du:

  1. Placer kulene på den ene side af grillen
    Placer grillkulene/briketter på den ene side af kulgrillen.
  2. Tænd grillen og vent
    Tænd grillen, lad låget være åbent og vent, indtil grillen er varm (grillen er varm, når kulene er dækket af en lys grå/hvid aske).
  3. Placer maden på den indirekte side
    Læg maden på den del af grillristen med indirekte varme og luk låget for at øge mængden af indirekte varme.
  4. Grill efter opskriften
    Følg derefter instruktionerne for den mad, du vil grille.

50/50-metoden

50/50-metoden er en grillteknik, der kombinerer direkte og indirekte grillning. Denne metode bruges, når du ønsker en stegeskorpe på din mad, men samtidig vil have, at maden grilles over længere tid. Du griller derfor først din mad over den direkte varmekilde, indtil du har fået en fin stegeskorpe, og derefter flytter du den til den del af grillgitteret, der har indirekte varme.