Stegeborde & grillpander
Her kan du finde forskellige slags stegeborde, stegeplader, planchaer, grillpander og grillplader, der gør det nemmere at grille mere delikate fødevarer og lader dig stege mad hurtigt og nemt ved høj varme.
Stegebord og Stegeplade
Et stegebord (også kaldet stegeplade eller plancha) har en flad overflade og bruges til hurtigt at stege mad ved høj varme. Et stegebord er ofte lavet af stål, støbejern eller andet varmeledende metal, hvilket gør, at de nemt kan opnå og holde høje temperaturer. Stegeborde er derfor ideelle til at brune kød. Hurtig brunening ved høj temperatur skaber en vidunderlig sprød overflade (den såkaldte Maillard-reaktion) uden at kødet behøver at ligge længe på varmen og miste væske.
Den hurtige brunening hjælper også med at forsegle kødet safter, før de får mulighed for at løbe ud. Når kødet frigiver sine safter under tilberedning, forbliver de omkring kødet, hvilket hjælper med at dampe og holde kødet fugtigt. Dette er svært at opnå på et traditionelt grillgitter, hvor saften ofte løber væk og drypper ned i grillen. Stegeborde giver også en jævn og konstant varme over hele overfladen, hvilket yderligere hjælper med at bevare kødet saftighed.
Fordi fedt og olie ikke drypper ned i flammerne, når du bruger et stegebord, reduceres risikoen for flammer, der kan brænde kødet og tørre det ud. Den jævne varme fra stegebordet hjælper også med at give en kontrolleret brunening uden uønskede flammer.
Et stegebord hjælper også med at holde maden på plads. Dette gør det lettere at tilberede mindre og mere skrøbelige råvarer, som ellers let falder fra hinanden eller går igennem grillgitteret, som f.eks. grøntsager, skaldyr, fisk, æg og pandekager.
Stegeborde er ofte lettere at rengøre end grillgitter. På grund af den jævne glatte overflade hænger maden ikke fast så let som på et grillgitter, hvor maden kan hænge fast i mellemrum og være sværere at nå. Den jævne varme fra et stegebord gør også, at det ikke brænder fast så let, hvilket gør det nemt at skrabe eventuelle rester væk. Da madrester ikke falder ned i grillen, reduceres behovet for at rengøre grillen så ofte.
Grillpande
En grillpande (også kaldet grillplade) bruges ligesom et stegebord til hurtigt at stege mad ved høj varme. Den eneste forskel er, at en grillpande har en rillede overflade og er designet til at give maden de karakteristiske grillstriber. De forhøjede riller løfter maden væk fra bunden af panden, hvilket gør, at fedt og væsker kan løbe ned og samle sig mellem rillerne i stedet for at maden bliver stegt i dem. Dette resulterer i en sundere madlavning.