Vegetarisk grillmad bliver mere og mere populær. At kunne grille tofu og opnå den perfekte sprøde overflade og en vidunderligt blød indeni er ikke altid let. I denne artikel får du 3 gode tips til at lykkes med grillet tofu hver gang!
At vælge vegetarisk på grillen er blevet mere og mere almindeligt. Det er desuden bedre for både miljøet og pengepungen. At grille tofu for at kunne tilbyde dine gæster et helt vegansk grillspyd er nu et populært alternativ. For nybegyndere kan grillet tofu desværre nogle gange være en skuffelse. Det kan blive for sejt, for tørt, for vandet eller for smagsløst. Men det er ikke sådan, det skal smage! Tofu er virkelig unik i sin evne til at blive sprød på ydersiden og blød og luftig indeni. Derfor har vi samlet tre ting, du skal huske, når du griller tofu. I denne artikel tager vi udgangspunkt i veganske grillspyd, men du kan også lægge separate tofuskiver på grillen.
Grill tofu med perfekt resultat
Hvis du griller på en gasgrill: Skru alle brændere op på max. Luk låget, og lad grillen varme op. Efter ca. 5 minutter vil temperaturen være på 200-220 grader og klar til brug. Sænk derefter varmen til ca. halvdelen. Placer tofuspyddene på grillen. Start ved lavere varme, men øg eventuelt varmen. Når de har fået farve, bør de være færdige – mærk forsigtigt på overfladen for at se, om de er sprøde nok. Husk ikke at have grøntsager på samme spyd som tofu, da grøntsager indeholder mere vand og derfor får farve hurtigere. Dette gør, at du ikke opnår den sprøde tofu, som kræver mere tid.

1. Mariner altid din tofu først
For at undgå en tør, smagløs og kedelig oplevelse foreslår vi, at du marinerer din tofu et par timer i forvejen, gerne natten over. Dette gælder også, hvis du griller grøntsager. Skær tofun i store tern, og læg dem i en plastpose sammen med marinaden. Lad den stå ude i køkkenet et par timer eller i køleskabet natten over. Gem også en del af marinaden, så du eventuelt kan glaze tofun, mens de veganske grillspyd ligger på grillen.
Prøv Bluegaz’ egen opskrift på en smagfuld og fyldig marinade:
Krydret og røget marinade til 500g tofu:
⅓ dl olie, 1 spsk. paprika, 2 spsk. BBQ-sauce, 1 spsk. grillkrydderi, 1 tsk. spidskommen, 1 tsk. liquid smoke, 1 tsk. salt, 1 tsk. peber

2. Hav den rette grillteknik
Det vigtigste, når du griller tofu, er at grille tofuspyddene og grøntsagsspyddene separat, bland altså ikke grøntsager og tofu på samme spyd, hvis du vil have tofun sprød på ydersiden. Dette gælder uanset, om du bruger ovn, kulgrill eller gasgrill. Grøntsager grilles hurtigere og skal tages af tidligere end tofu, hvilket ofte betyder, at den sprøde overflade udebliver, da tofu kræver længere tid på grillen. Men hvis du foretrækker en lettere sprød og blød tofu, kan du grille tofu og grøntsager på samme spyd. Når de får farve, kan du forsigtigt mærke på overfladen med en stegespatel for at vurdere, hvor sprøde de er. Hvis du bruger en gasgrill, skal du først skrue varmen op på max. Efter 5-10 minutter sænker du varmen og lægger de veganske grillspyd på.

3. Du har brug for en lækker sidedish
Ingen grillede tofu er komplet uden en lækker sidedish. Ligesom med grillet kød er vegetarisk grillmad ikke fuldendt uden de rette tilbehør, der fremhæver smagene. En cremet kartoffelsalat passer perfekt til grillet tofu, eller hvorfor ikke grille majs? I denne artikel deler vi tips til forskellige måder at grille majs på, som du sikkert aldrig har prøvet før. En ægte klassiker på grillbordet er også tzatziki, som du nemt kan lave sådan her:
Tzatziki
Riv en hel agurk i en skål med yoghurt, tilsæt 1 spsk. dild, 1 spsk. mynte, pres 1 fed hvidløg, saften fra en halv lime, salt & peber, rør rundt og lad det hvile i køleskabet i 15 min før servering.

BONUSTIP: PRØV RØGET TOFU
For grillmestrene er røget tofu et must at prøve mindst én gang! Tofu er også en af de hurtigste fødevarer at ryge – det tager ca. 90 minutter sammenlignet med kød, der kan tage flere timer. Røget tofu får en ekstra speciel umami-smag, som mange vegetarer og veganere elsker.
Rygning af mad er en form for indirekte grillning, hvor røgspåner placeres i grillen og fylder den med røg, så maden får den lækre røgede smag. Teknikkerne varierer en smule afhængigt af, hvilken grill du bruger til rygning. Hvis du ryger på en gasgrill, skal du for eksempel bruge en røgboks. Læs hele guiden trin for trin her om, hvordan du ryger din mad.