Vegatrenden er her for at blive, og det gælder også på grillen! De sidste par år er der kommet mange nye produkter, der kan erstatte kød, især grillmad som pølser, frikadeller og bøffer. Et godt alternativ for dem, der undgår kød, er at grille formbar fars. Det er et produkt, som findes i de fleste butikker, og det er meget lig almindeligt hakket kød i konsistensen og nemt at arbejde med. Det er ofte baseret på soja og plejer at være et proteinrigt alternativ for vegetarer. Vi foretrækker at grille med Anamma formbar fars, men der findes flere varianter at vælge imellem. I denne artikel finder du hele sju tips til, hvad du kan grille med formbar fars – enjoy!

 

Grill formbar fars – sådan gør du

Forbered farsen: Optø først den formbare fars, undgå at varme den i mikroovnen. Selve optøningen tager ca. 30-50 minutter. Bland farsen med de valgte krydderier og ingredienser. OBS! Selvom konsistensen minder om kød, mangler den en vis saftighed, hvilket nemt kan løses ved at pensle olivenolie på, inden den formbare fars lægges på grillen. 

På grillen: Skru først gasgrillens brændere op til maksimal varme under et lukket låg. Skru derefter ned til medium varme, læg farsen på grillen og grill indtil maden har fået en fin stegeskorpe. 

 

1. Grillet cevapi

En fantastisk klassiker fra Balkan, som alle elsker. Bland først den formbare fars med gul løg, hvidløg og krydderier som sambal oelek, paprika og salt og peber. Det bedste resultat får du, hvis du lader farsen stå et par timer med krydderierne. Tril farsen i aflange stykker på 10 cm og træk dem på spyd. Pensl med olie, inden de lægges på grillgitteret. Grill cevapierne på grillen og få en fin stegeskorpe på dem, før de tages af og serveres bedst i pitabrød med ajvar, tzatziki og grøntsager.

Ingredienser: 500 g formbar fars, 5 g persille, gul løg (finhakket), hvidløgsfed, 1 teskefuld paprikapulver, 1 teskefuld sambal oelek, 0,5 teskefuld bagepulver, 4 spiseskefulde olivenolie, salt & peber efter smag.

2. Vegansk grillet burger

Endelig, en veggie-burger der faktisk smager som en almindelig kød-burger! Prøv at grille en burger med formbar fars for en kød-lignende burger. Du kan også prøve den veganske version af smashed burgere: disse skal være så flade som muligt og presses ned på grillen, de skal både grilles og steges samtidig. Dette gøres bedst på en grillpande. Glem ikke at pensle dine bøffer med olie, inden de lægges på grillen!

Ingredienser: 500 g formbar fars, 2 fed hvidløg, 1 spsk grillkrydderi, 2 teskefulde paprikapulver, 1 teskefuld mørk soja, 2 spsk rapsolie, salt og peber efter smag.

Valgfrie ingredienser ud over dette for en endnu mere spændende grillet burger: Fetaost, liquid smoke, hakket valnødder.

3. Grillet fyldt peberfrugt

Bland formbar fars med rasp, creme fraiche og urter (f.eks. timian, oregano, rosmarin) og læg det i halve peberfrugter. Fyld ikke peberfrugterne for meget, men lad det forblive relativt luftigt inde i peberfrugten, så farsen kan blive ordentligt grillet. Læg de fyldte peberfrugter på en grillpande og grill først over direkte varme, og afslut med indirekte varme for at få alt grillet igennem. Top med ost de sidste minutter, efter at den formbare fars har fået farve.

Ingredienser: Til 4 peberfrugter (vær opmærksom på at vælge peberfrugter, der ikke vælter, men kan stå op): 300 g formbar fars, 1 spsk rasp, 1 spsk creme fraiche, 1 teskefuld oregano, 1 teskefuld rosmarin, 1 teskefuld timian, salt & peber efter smag, 100 g revet ost til at toppe med.

4. Asiatiske farsbøffer

Giv en asiatisk touch til dine grillede veggiebøffer. Dette gøres ved at blande den formbare fars med mørk soja, chili, hvidløg og lidt ingefær. Pensl med en hoisin-glaze mens bøfferne grilles, og top med sesamfrø efter du har taget dem af grillen. Server med ris. Nyd!

Ingredienser: 500 g formbar fars, 3 fed hvidløg, 1 spsk mørk soja, 1 teskefuld revet ingefær, 0,5 teskefuld sesamolie, 1 spsk rasp, 1 spsk rapsolie, 1 teskefuld chili.
Hoisin-glaze: Bland 3 spsk hoisinsauce, 1 spsk honning, 1 spsk sød-surt sauce, 1 spsk sort peber, 1 teskefuld chili, pensl mens bøfferne grilles og lige efter.
Tilbehør: Sesamfrø, ris, frisk koriander.

5. Grillet kebab med formbar fars

Der findes flere forskellige typer kebab, men at grille kebab er altid populært! At den desuden kan laves helt vegansk gør alle i selskabet glade. Bland den formbare fars med krydderier og tril den til aflange stænger, træk på spidene og pensl med olie før de lægges på grillen. Husk at spidene skal lægges i blød i mindst en time før de bruges til grillning. Spis med grillede grøntsager, en god syrlig salat med rødløg, tomat og persille, hvidløgssauce og enten kebabbrød, pitabrød, bulgur eller ris til.

Ingredienser: 500 g formbar fars, 0,5 gul løg,1 dl hakket persille, 1 spsk kebabkrydderi, 1 teskefuld paprikapulver, salt og peber.

6. Arayes

Arayes er en lækker libanesisk ret bestående af pitabrød fyldt med fars. At lave en vegansk version med formbar fars er nemt og vil imponere alle til grillfesten. Husk at fylde pitabrødene ikke for meget, så de kan blive gennemgrillede. Den formbare fars blandes først med almindelige krydderier fra Mellemøsten. Fyld pitabrødene, pensl siderne med olie og grill dem på hver side over middelvarme.

Ingredienser: 500 g formbar fars, 5 pitabrød, 3 fed hvidløg, 0,5 gul løg, 1 teskefuld tomatpure, 1 teskefuld syv krydderier eller allkrydderi, 1 teskefuld paprikapulver (helst røget), salt & peber, 3 spsk olivenolie, som du pensler på brødene.

7. Sliders

Grill mini-hamburgere med formbar fars! Traditionelt grilles sliders med burgeren og brødet vendt nedad på et lag af gul løg. Dampene fra den grillede løg skaber en mere intens og dybere umamismag. Det er helt fint at skippe denne del og bare lave grillede burgere i miniformat. Fordelen ved at grille sliders er, at gæsterne kan spise flere uden at blive mættet, hvilket er perfekt, hvis man vil variere og teste en ny hamburgerdressing på hver lille lækre burger. Da disse er grillet med formbar fars, kan alle i selskabet smage mindst én slider, også de nysgerrige kødspisere. 

Ingredienser: 500 g formbar fars, 2 fed hvidløg, 2 teskefulde timian, 2 teskefulde rosmarin, 1 teskefuld mørk soja, 2 spsk rapsolie. Top med tomat, romainesalat, syltet rødløg og hamburgerdressing.

Billede fra Anamma

8. Tunnbrødsrulle med veganske spyd

En vegansk version af denne lækre svenske klassiker, som du bare må prøve! Start med at blødgøre spydene og koge kartoflerne. Smag den formbare fars fra Anamma til med hakket persille, dijonsennep, salt og peber. Bland det sammen og træk fire aflange ruller på spydene, som grilles i cirka ti minutter, indtil de får farve. Lav en fyldning til brødet med creme fraiche, dijonsennep, persille, salt og peber i en skål. Hak forårsløg og agurk i små stykker. Fyld tunnbrødet med spydene, de kogte kartofler som du moser i brødet, de hakkede grøntsager, tyttebær og blandingen. Mums!

Ingredienser: 400 g formbar fars fra Anamma, 1 spsk dijonsennep, 1 dl hakket persille, salt og peber efter smag. 600 g kartofler, 4 stk tunnbrød, 2 dl creme fraiche, 1 spsk dijonsennep, salt og peber, 2 forårsløg, 2 dl hakket agurk, 2 dl råsyltede tyttebær.

Billede fra Anamma

9. Græsk bøf, grillkartofler & krydderurte sauce

En lækker middelhavsinspireret grillret, der bliver endnu bedre med lækre grillede kartofler. Hak løget fint og forkog kartoflerne i halve. Steg løget, så det bliver blødt, og bland det i, inden du griller Anammas formbare fars. Tilsæt salt, peber og en halv krukke friske krydderurter, som basilikum eller timian. Gem resten til senere. Form farsen til bøffer og grill dem på medium varme, indtil de får farve. Pensl de kogte kartofler (de skal være faste, men ikke overkogte) med olivenolie, og læg dem på grillen, indtil de får fine grillstriber.

Tilbehør: Bland en rør med yoghurt, resten af krukken med friske krydderurter, skræl og saft fra en citron, salt og peber efter smag.
Ingredienser: 400g formbar fars, 350 g kartofler, 1 krukke friske krydderurter, 1 gul løg, 2 dl yoghurt, 1 citron, salt & peber.

Billede från Anamma

10. Indiske grillede farsbøffer
& grill blomkål

Bland den formbare fars med krydderierne og form til bøffer. Skær blomkålen i mindre stykker og bland med krydderierne i en skål. Grill på en stegeplade på grillen, indtil det får farve. Grill bøfferne samtidig med blomkålen, husk at bøfferne kan tage længere tid at få farve, da de indeholder mindre væske end blomkål. Når du har taget alt af grillen, bland blomkålen med bladspinat og granatæblekerner. Server med myntesauce.

Ingredienser: 400 g formbar fars, en halv revet gul løg, 1 presset hvidløg, 2 spsk garam masala, 1 dl hakket koriander. Indisk blomkålsalat: Et helt blomkålshoved, 1 spsk olivenolie, salt og peber, 1 teskefuld korianderkrydderi, 1 teskefuld tørret ingefær, 1 teskefuld spidskommen, 1 dl granatæblekerner, 70 g spinatblade.
Myntesauce: 2 dl naturel yoghurt, en halv deciliter hakket mynte, en halv deciliter hakket agurk, 1 spsk sirup og salt og peber.

SE MERE GRILLINSPIRATION