Grillet græskar med blåskimmelost, cremet svampesuppe eller hjemmelavet æbletærte? Bluegaz har listet ti grillede efterårsopskrifter, der helt sikkert vil varme din sjæl i efterårs- og vintermånederne.
Når temperaturerne falder, og bladene begynder at falde, får man ekstra lyst til hjemmelavet mad og hyggelige aftener i sofaen. Maden smager især godt, når den grilles, så hvorfor ikke prøve at lave efterårsretterne på din kulgrill eller gasgrill? Nyd den friske efterårsluft og afslut med lækker grillet efterårsmad!
Grill efterårsopskrifter med perfekt resultat
- Brug gerne en grillpande, grillform eller gryde til nem grillning af typiske efterårsretter som supper og gryderetter.
- Prøv at placere din grill et så vindstille sted som muligt for at hjælpe med at opretholde en konsekvent temperatur.
- Læs flere tips om, hvad du skal tænke på, når du griller om efteråret i vores artikel om grillning i koldere vejr.
1. Grillet græskar og portabello med blåskimmelost
Har du ikke set Bluegaz’ farverige efterårsopskrift på grillet græskar og portabello med blåskimmelost?
Begynd med at dele græskaret på midten og skrab indmaden ud. Skær i halvmåner. Pensl rundt om med olie. Fjern stokken fra svampen. Pensl svampen rundt om med olie. Fyld svampen med blåskimmelost. Grill ved middelvarme (ca. 180 °C) i ca. 20-30 minutter med lukket låg.
Salt, peber og top med frisk rosmarin. Server med et lækkert stykke kød eller kombinér med en lækker linsesalat. Mums!

2. Grillede kødboller i tomatsauce
Denne klassiske italienske ret er nem at lave. Bland rasp og mel i en skål og lad det stå i et par minutter. Tilsæt derefter valgfrit kød, æg og løg samt lidt salt og peber. Mix godt. Form til ønsket antal kødboller.
Placer en grillpande på grillen, kom en klat smør i, og steg på medium-høj varme. Når smøret er smeltet, lægges kødbollerne i. Sæt samtidig en gryde på medium-høj varme. Hæld olivenolie og hakket løg i gryden. Når løget begynder at få farve, tilsæt de knuste tomater, vand og valgfri bouillon, og rør rundt.
Når kødbollerne er blevet brune, hæld tomatsaucen i panden. Bland. Lad det simre i ca. 10-15 minutter på lav varme. Voilà, så er det klar!

3. Ungarsk svampesuppe
Wow, vidste du, at du kan lave suppe på grillen? Prøv denne rige og cremede svampesuppe for ultimative efterårsfornemmelser!
Placer en gryde på grillgitteret (eller på en kogeplade, hvis du har en gasgrill, og det er vindstille). Smelt smør. Hæld i hakket gul løg og steg, indtil det bliver blødt. Tilsæt skiver af svamp og steg i ca. 5 minutter. Hæld i 3 spsk mel og 1 spsk ungarsk paprikapulver. Bland forsigtigt og lad det koge i ca. 2-3 minutter.
Tilsæt derefter 1 grøntsagsbouillonterning, 2,5 dl mælk og 3 teskefulde sojasauce. Sænk til lav varme og lad det simre i ca. 10 minutter. Fjern gryden og lad den køle af. Bland derefter i 1-2 dl fløde, 1 spsk citronsaft, frisk dild og persille. Salt og peber efter smag. Server med hvidløgsbrød og nyd!

4. Rodfrugter på grillen
Rodfrugter på grillen bliver fantastisk lækre!
Tag gulerødder, rødbeder, gul løg og kartofler frem. Rens løget og skræl rødbederne og gulerødderne. Del det hele i halve og læg det i en ovnform til grillen (et tip er at købe forkogte rodfrugter for at forkorte grilltiden). Pensl med olivenolie og krydr med salt og peber. Top med frisk rosmarin. Grill rodfrugterne med lukket låg på indirekte varme i cirka 20-35 minutter (afhængigt af om rodfrugterne er forkogte). Vend dem en gang undervejs.
Rodfrugterne er færdige, når de er blevet bløde, men stadig har lidt bid. Drys gerne lidt havsalt over. Server med brød og aioli eller kombiner med en lækker kødret. Mums!

5. BBQ brisket
Mmm, få ting slår en omhyggeligt røget brisket!
Begynd med at fjerne overskydende fedt og sener fra brystet. Krydr godt med en god bbq rub. Forbered grillen til indirekte grillning og lad den opnå ca. 120°C. Hvis du ikke har en smoker grill, kan du bruge en røget boks og lægge røgflis i (OBS: glem ikke at lægge røgflisen i blød i nogle timer inden).
Læg kødet på grillen og indsæt et termometer. Spray kødet med vand fra tid til anden og fyld op med røgflis efter behov. Afhængigt af størrelsen på brystet kan det tage alt fra 7-15 timer. BBQ brisket er færdig, når indre temperaturen er 90-95°C. Lad brisket hvile lidt, skær det op og server!

6. Sød kartoffelsuppe med linser
Denne fantastiske vegetariske suppe vil du ikke gå glip af!
Placer en gryde på grillen og varm lidt olivenolie op. Hæld i hakket løg og ternet gulerod. Steg i ca. 3-4 minutter på medium-høj varme. Tilsæt koriander, spidskommen, paprika, gurkemeje, salt og lidt kanel. Rør derefter grøntsagsbouillon, ternet sød kartoffel og linser i. Bland. Lad det simre let og sænk derefter varmen. Læg låg på og rør ind imellem.
Efter ca. 25-30 minutter skulle sød kartoffel og linser være møre. Top suppen med lidt frisk koriander. Simpelt og rigtig lækkert!

7. Varme sandwich på grillen
Spring over smørrebrødsjern og lav sprøde varme sandwiches på grillen i stedet!
Begynd med at smøre ønsket antal sandwiches med smør. Læg derefter ost, skiver af tomat, skinke, lidt ruccola og et sidste lag ost på. Sæt grillen på lav-middel varme.
Når grillen er varm, læg sandwichesene på og grill i ca. 2-3 minutter på hver side, eller indtil du får flotte grillriller, og osten er begyndt at smelte. Del sandwichesene i fine snitter og server med en god salat eller en lækker høstsuppe. Her taler vi om ultimativ comfort food!

8. BBQ beans
Brune bønner med bacon er den perfekte efterårsret!
Placer en støbejernspande eller støbejernsform på grillen. Grill baconskiver på middel-høj varme, indtil de begynder at blive sprøde.
Fjern baconet, men behold baconfedtet i panden. Hæld hakket gul løg og lidt peber i. Steg indtil løget får en brun overflade. Tilsæt hvide bønner og bbq-sauce, og rør godt rundt. Skær det færdige bacon i mindre stykker og læg det i panden. Sænk varmen til lav og lad det simre i cirka 45 minutter.
Server dine BBQ beans med et rigtig godt brød.

9. Grillet svensk æblekage
Afslut høsthyggen med en klassisk svensk æblekage!
Smør og kom rasp i en rund grillform. Bland 250 gram mel og 1 teskefuld kanel i en skål. Skær to æbler i 1 cm tykke skiver. Bland 150 g smeltet smør i, og derefter 3 mellemstore æg. Bland godt, og hæld blandingen over i grillformen. Placer de sidste æbleskiver på toppen af æblekagen.
Grill på lav-middel varme med lukket låg (ca. 50 minutter), indtil kagen er gennemgrillet og ser gyldenbrun ud. Pensl med honningglasur og top med kanel, lad den køle af.
Server med vaniljesovs. Wow, hvilken hverdagsluksus!
10. Grillede s’mores
Vi må ikke glemme høstturens bedste snack, grillede s’mores!
Prøv en ny variant af grillede s’mores ved at bruge Oreokiks i stedet for almindelige kiks!
Start med at sætte flere marshmallows på grillspyd og grill dem over medium-høj varme. Når de har fået en fin, ristet overflade, fjern dem fra spydene og læg dem mellem to Oreokiks (OBS: Husk at separere kiksene med en bredere kniv, så de ikke går i stykker, når du deler dem). Læg et stykke chokolade imellem og lad det smelte. Sådan, nu har du verdens lækreste s’mores!
Se flere tips på grillede s’mores her!