
Grillede lussekatter
Portioner: 30 stk | Tid: ca. 2 t 30 min
Opskrift – Klassiske lussekatter bagt på grillen
Opskrift af Matbymonica, madkreatør
Under julen skal man ikke glemme, at man har en ekstra ovn stående i haven! Her laver vi en twist på julebagningen og griller lussekatterne. Resultatet er en røget smag og ekstra sprød bund. Perfekt til Lucia-fejringen!
Ingredienser – 30 stk (tid: ca. 2 t 30 min)
- Lussekatter:
- 175 g mælkefrit smør (eller almindeligt smør)
- 5 dl Barista havremælk (eller almindelig mælk)
- 50 g gær
- 1/2 teskefuld salt
- 1,5-2 dl sukker
- 1 g safran
- 1 æg
- 1,5 liter mel
- Pensling:
- 1 æg
- 1 spsk mælk
- Pynt:
- Rosiner
Sådan gør du
- Smelt smørret i en stegepande ved lav varme. Hæld derefter mælken i. Lad blandingen blive lunken (fingervarm, ca. 37°).
- Opløs gæren i lidt af dejvæsken i en stor skål. Tilsæt resten af dejvæsken samt salt, sukker, safran og æg.
- Tilsæt mel lidt ad gangen og arbejd det ind i dejen med en maskine eller for hånd, indtil dejen slipper skålens kant og bliver let at arbejde med.
- Strø lidt mel over dejen. Læg dejen på et viskestykke og lad den hæve på et trækfrit sted i ca. 30 min. I mellemtiden, start grillen (ved kulgrill kan det være en god idé at tænde den, før du begynder med dejen).
- Efter hævning, vend dejen ud på et melstrøet bord og ælt dejen smidig.
- Del dejen op i ca. 30 lussekatter og pynt med rosiner.
- Læg derefter bollerne på et bagepapir og lad dem hæve under et viskestykke til dobbelt størrelse (ca. 30 min).
- Pisk et æg og lidt mælk. Pensl bollerne.
- Flyt nogle af lussekatterne over på en pizzasten.
- Læg pizzastenen på grillen.
- Bag ved 225° i ca. 10-15 min under lukket låg. Husk at rotere stenen en gang imellem for jævn bagning.
- Gentag indtil alle lussekatter er færdiggrillede.
Server med et glas kold julebrus eller en kop varm chokolade.

Pensler lussekatter med Bluegaz grillpensel.

Lussekatter grilles på Bluegaz Pizzasten.