Opskrift – Klassiske lussekatter bagt på grillen

Opskrift af Matbymonica, madkreatør
Under julen skal man ikke glemme, at man har en ekstra ovn stående i haven! Her laver vi en twist på julebagningen og griller lussekatterne. Resultatet er en røget smag og ekstra sprød bund. Perfekt til Lucia-fejringen!

Ingredienser – 30 stk (tid: ca. 2 t 30 min)

    Lussekatter:

  • 175 g mælkefrit smør (eller almindeligt smør)
  • 5 dl Barista havremælk (eller almindelig mælk)
  • 50 g gær
  • 1/2 teskefuld salt
  • 1,5-2 dl sukker
  • 1 g safran
  • 1 æg
  • 1,5 liter mel
    Pensling:

  • 1 æg
  • 1 spsk mælk
    Pynt:

  • Rosiner

Sådan gør du

  1. Smelt smørret i en stegepande ved lav varme. Hæld derefter mælken i. Lad blandingen blive lunken (fingervarm, ca. 37°).
  2. Opløs gæren i lidt af dejvæsken i en stor skål. Tilsæt resten af dejvæsken samt salt, sukker, safran og æg.
  3. Tilsæt mel lidt ad gangen og arbejd det ind i dejen med en maskine eller for hånd, indtil dejen slipper skålens kant og bliver let at arbejde med.
  4. Strø lidt mel over dejen. Læg dejen på et viskestykke og lad den hæve på et trækfrit sted i ca. 30 min. I mellemtiden, start grillen (ved kulgrill kan det være en god idé at tænde den, før du begynder med dejen).
  5. Efter hævning, vend dejen ud på et melstrøet bord og ælt dejen smidig.
  6. Del dejen op i ca. 30 lussekatter og pynt med rosiner.
  7. Læg derefter bollerne på et bagepapir og lad dem hæve under et viskestykke til dobbelt størrelse (ca. 30 min).
  8. Pisk et æg og lidt mælk. Pensl bollerne.
  9. Flyt nogle af lussekatterne over på en pizzasten.
  10. Læg pizzastenen på grillen.
  11. Bag ved 225° i ca. 10-15 min under lukket låg. Husk at rotere stenen en gang imellem for jævn bagning.
  12. Gentag indtil alle lussekatter er færdiggrillede.

Server med et glas kold julebrus eller en kop varm chokolade.

Pensler lussekatter med Bluegaz grillpensel.

Lussekatter grilles på Bluegaz Pizzasten.

SE FLERE GRILLOPSKRIFTER