Grillede juleribs, kødboller og prinskorv på spyd eller en lækker kladdkage lavet på gløgg? Bluegaz har sammensat 6 lækre juleretter, du kan lave på grillen til et julebord udover det sædvanlige!
Julen handler om traditioner, men nogle gange kan det være sjovt at prøve noget nyt – som at grille julebordet! Ved at grille de klassiske retter får du den vidunderlige grillsmag samtidig med, at du slipper for at stå inde i køkkenet hele dagen. Saml familien og slægten rundt om grillen til en magisk og stemningsfuld jul, de aldrig vil glemme!
Grill julen – 3 tips til perfekt resultat
- Forbered på forhånd! Sørg for at gøre så meget som muligt, før grillningen, for at holde udendørstiden nede. Gennemgå opskrifterne og hav alt, hvad du behøver, tæt på.
- Vælg et vindbeskyttet sted for at sikre, at grillen bevarer en stabil temperatur under hele tilberedningen.
- Læs flere af vores tips, hvor vi fortæller, hvad du skal tænke på ved grillning i lavere temperaturer.

1. Gløgg
Ingen jul uden gløgg! At lave gløgg på grillen er især perfekt for gasgrillen, der allerede har en kogezone. Lad gløggene opvarmes, mens du ordner resten af julens grillmad på grillristen.
For at lave gløgg på grillen, skal du skabe en zone for indirekte varme. Når grillen er blevet varm, placeres en gryde over den indirekte varmesone. Hæld gløggen i gryden. Tilsæt gerne ekstra krydderier som kanelstænger, kardemomme eller ingefær. Rør rundt, så krydderierne fordeler sig.
Lad gløggen varmes langsomt op. Rør rundt en gang imellem og hold øje med, at gløggen ikke koger. Når gløggen er klar, hæld den op og server med rosiner og mandler. Så bliver det julestemning!
2. Grillede julegriseben
Lad ribbene få en julesmag med denne opskrift på grillede julegriseben med appelsin og julebrus!
Start med at koge ribbene med vand og salt. Fjern skum fra overfladen med jævne mellemrum. Tilsæt derefter allehånde, laurbærblade og julebrus, og lad det koge på medium varme i cirka 1 time. Imens laver du en glaze med mørk soya, en hel presset appelsin med zest, sweet chili og ingefær.
Pensl glazen på ribbene og grill i cirka 20-30 minutter på 200°. Pensl lidt ekstra glaze på undervejs. Når ribbene er færdige, lad dem hvile i cirka 10-20 minutter før servering. Hvor festligt kan det blive?

3. Grillspyd med kødboller og prinskorv
Kødboller og prinskorv er et must på julebordet og bliver ekstra lækre på grillen!
Træk kødboller og prinskorv (skåret i stykker) på grillspyd (tænk på, at træspyd skal ligge i blød i ca. 30 minutter før brug). Pensl med olivenolie.
Tænd grillen og lad den blive varm. Læg spydene på og grill ved middelhøj varme i ca. 10-15 minutter, indtil kødbollerne og korvstykkerne er gennemstegte og har en flot, gylden overflade. Husk at vende spydene regelmæssigt for en jævn grillning.
Fjern kødbollerne og korven fra spydene, eller server dem som de er for en ny og anderledes præsentation på julebordet!
4. Grillet julepizza
Træt af de klassiske juleretter? Prøv denne opskrift på vores lækre julepizza med juleskinke og sprød grønkål!
Start med at blande dejen i en skål. Tilsæt mel og begynd at arbejde dejen. Når du kan få dejen løs, begynd at ælte den i hånden i ca. 10 minutter. Form dejen til 4 lige store kugler og lad dem hæve i 15 minutter. I mellemtiden, tænd for grillen og læg pizzastenen på. Bag de 4 kugler ud til ønsket størrelse og lad dem hæve i yderligere 10-15 minutter. Bland creme fraiche, sennep og presset hvidløg, og smør det ud over pizzaen. Top med revet ost, parmesan, juleskinke og grønkål.
Bag pizzaen ved 300-320° i ca. 5-6 minutter under lukket låg. Skær op og server!
5. Klassiske lussekatter
Bag lussekatterne på grillen for en dejlig twist på julebagningen!
Smelt smør i en stegepande ved lav varme. Hæld derefter mælken i og lad blandingen blive lun. Opløs gæren i lidt af dejen i en stor skål, og tilsæt derefter resten af væsken, salt, sukker, safran og æg. Arbejd melet i lidt ad gangen, indtil dejen er let at håndtere og slipper fra skålen. Lad dejen hæve i ca. 30 minutter, mens du forbereder grillen.
Efter hævning, ælt dejen smidig på en meldrysset overflade og del den op i ca. 30 boller. Pynt med rosiner og lad bollerne hæve på bagepapir under et viskestykke i ca. 30 minutter til. Pensl bollerne med sammenpisket æg og mælk. Bag på en varm pizzasten ved 225° i ca. 10-15 minutter under lukket låg. Mums!
6. Gløgg-kladdkage
En mere juleret dessert findes næsten ikke! Denne opskrift på grillet gløgg-kladdkage med tyttebærflødeskum skal prøves!
Start med at blande tyttebær og sukker i en skål. Pisk æg og sukker luftigt i en skål. Bland hvedemel, vaniljesukker, kakao og krydderier i en anden skål. Sigt blandingen i dejen og pisk sammen. Tilsæt smeltet smør og gløgg, og rør til en jævn dej. Hæld dejen i en rund aluminiumsform. Grill ved indirekte varme i ca. 12-14 minutter, indtil kagen er let svajende, men sætter sig, når den køler af.
Pisk flødeost, vaniljepulver, fløde og flormelis til en luftig flødeskum. Rør tyttebærene i og top den afkølede kage med flødeskummet. Så er det bare at nyde!